+ 387 39 705 442       + 387 39 705 631

Mesar


Obrazovanjem u ovom zanimanju polaznici se osposobljavaju za zanatsku i industrijsku obradu mesa, proizvodnju mesa i proizvoda od mesa.

Zadaća obrazovanja je osposobiti polaznike za samostalno obavljanje radnih zadataka u mesnoj industriji kao što su: omamljivanje, iskrvarenje, šurenje, egzenteracija i rasijecanje trupala svinja; upoznati se sa procesima rada u goveđoj klaonici; prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu; naučiti razvrstavati i upotrebljavati sporedne proizvode klanja; prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu; naučiti proces konzerviranja mesa i proizvoda od mesa; hlađenjem, smrzavanjem, sušenjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline i dimljenjem. Osim toga pozornost se usmjerava procesima proizvodnje kobasica, suhomesnatih proizvoda, konzervi i masti.

Ovo zanimanje uključuje i obrazovanje na polju ekonomskih poslova, i to u vidu učenja o računanju utroška materijala te kalkulaciji budućeg proizvoda.

Nakon završenog školovanja polaznici mogu nastaviti školovanje na četvrtom stupnju prehrambene struke ili se prekvalificirati za neko drugo zanimanje po želji.

LITERATURA:

Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Privatnoj srednjoj strukovnoj školi LIBAR

DOKUMENTACIJA ZA UPIS:

  • rodni list
  • ovjerena kopija osobne iskaznice
  • potvrda o mjestu prebivališta (CIPS)
  • original ili ovjerena kopija svjedodžbi ranije završene škole (svih razreda + završna)