Prema godišnjem izvještaju tržišta rada portala MojPosao, najtraženija zanimanja u 2015. u Hrvatskoj bila su konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, administrator, vozač kamiona i komercijalist.
 
Najviše oglasa u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu

Najveća ponuda oglasa zabilježena je za zanimanja u trgovini, te turizmu i ugostiteljstvu (po 18 posto oglasa), iza kojih slijedi proizvodnja i zanatske usluge s 13 posto oglasa, objavio je u ponedjeljak portal MojPosao.

Istodobno je najveća potražnja zabilježena za posao u trgovini, administrativnim zanimanja i turizmu i ugostiteljstvu, prenosi Hina.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2015. je objavljeno ukupno 59 posto oglasa za rad na neodređeno, što je gotovo isto kao i godinu prije, kada se u 58 posto oglasa nudio rad na neodređeno.

Ugovor na određeno u 2015. nudio se u 51 posto oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 6 posto oglasa, a 3 posto oglasa odnosilo se na studentske poslove.

S druge strane, 54 posto tražitelja posla bilo je zainteresirano za stalni posao, a trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (32 posto). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 13 posto tražitelja posla, a za sezonski njih 11 posto. 

Najtraženiji kandidati sa SSS-om

Tijekom prošle godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom (SSS) – u 50 posto oglasa SSS je bio uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. S druge strane, 56 posto posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo SSS.

Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21 posto oglasa, a isti stupanj obrazovanja u svojim je životopisima navelo 7 posto tražitelja posla.
U 34 posto oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 17 posto tražitelja posla.
Poznavanje stranih jezika tražilo se u 49 posto oglasa. U najviše oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (54 posto), a potom osnovno poznavanje engleskog (19 posto). 

Najviše engleski, pa njemački jezik

Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38 posto), dok ih 23 posto navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika ima 19 posto tražitelja.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22 posto posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski, čije temelje poznaje 10 posto tražitelja posla.

U trećini oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom u Wordu i Excelu, a u polovici tražilo se radno iskustvo, i to prosječno dvije godine i šest mjeseci.
Tijekom prošle godine poslodavci su objavili gotovo 1000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je u odnosu na prethodnu godinu rast od čak 88 posto.

Izvor: Dnevnik.ba


Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku