Ponuda njemačkog zavoda za zapošljavanje koji traži čak 600.000 novih radnika, je jako primamljiva za građane ali, cilj nije lako postići.

Naime, potrebno je ispuniti niz uvjeta, ali i potrošiti određenu svotu novca, kako bi se državljanin BiH zaposlio u nekoj od njemačkih firmi.

1. Za zaposlenje u Njemačkoj potrebno je da građani nađu poslodavca, zatim da im poslodavac osigura radnu dozvolu, te nakon toga da dobiju boravišnu dozvolu (radnu vizu) 

2. Neophodno da prije nego što pokušate da se domognete posla provjerite i da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Njemačkoj, a ako je to slučaj, slijedi vam prikupljanje dokumentacije 

3. Vrsta dokumentacije može da varira od poslodavca do poslodavca, ali za radnu dozvolu će svakako trebati kopija putne isprave, prijevod diplome, dokaz o radnom stažu, dokaz o poznavanju jezika 

4. Primamljiv posao, naravno, nije lako dobiti, a prije nego što počnete da zarađujete, neizostavni su i troškovi. Oni se odnose na prijevod dokumenata na njemački jezik, odnosno usluge sudskog tumača. U pravilu se uvijek dostavljaju ovjerene kopije, pa i to iziskuje određene troškove. 

5. Troškovi vađenja radne dozvole su u potpunosti na poslodavcu. 

6. Jedan od troškova je i sama potraga za poslodavcem ukoliko se radnik odluči da ode u Njemačku i tamo traži posao. 

7. Poslodavca možete pronaći i na web-portalima, kao što je portal Savezne agencije za rad Njemačke (www.arbeitsagentur.de). S obzirom na to koliko se ovde malo zarađuje, sindikalci ističu da zanimanja za rad u Njemačkoj ima. Kao što je već poznato, u njemačkom zavodu za zapošljavanje (BA) u mjesecu rujnu je oglašeno 600.000 radnih mjesta, čak 81.000 više nego u isto vrijeme prošle godine.

Izvor: frontal.ba


Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku